O nama

Aikido klub "YOSHINKAN" je član globalno priznate aikido asocijacije "AIKIKAI SRBIJE". Osnovan je 2015 godine. Rad smo započeli kao sekcija karate kluba "SRPSKI SOKO" zahvaljujući njihovom treneru Milanu Bojiću koji nam je ustupio prostor za trening. Klub su poveli bivši članovi nekadašnjeg kluba "REALNOG AIKIDOA" sa majstorom te vještine Vedranom Hodžićem.

Nakon povećanog broja članova selimo se u O.Š Sveti Sava Bijeljina, gdje dobijamo sopstvenu prostoriju, koju uređujemo u duhu tradicionalnog Japana po ugledu na klubove aikidoa na istoku. Ubrzo nakon toga bivamo primljeni u članstvo globalno priznate aikido asocijacije "AIKIKAI SRBIJE". Danas naša organizacija ima klubove u Bijeljini i Ugljeviku. Diplome su međunarodno priznate dok diplome za majstorske pojaseve bivaju ovjerene u Japanu od strane predsjednika svjetske aikido asocijacije "HOMBU DODJO" i unuka osnivača ove vještine Moriteru Ueshibe.

Pored aikidoa promovišemo japansku kulturu i tradiciju, nas dodjo(sala za trening) ujedno predstavlja japanski kulturni centar gdje možete vidjeti brojne slike,predmete,oružja kao i pročitati tekstove koji se odnose na tradicionalni Japan. Članovi kluba su osobe oba pola od 6 do 60 godina. Vježbamo razne elemente odbrane od udaraca, hvatova, više napadača, hladnog oružja i.t.d ali po BUDO principima odnosno bez šarlatanstva i komercijalne priče o tome kako vježbajuci borilačku vještinu brzo možete imati moć koja postoji isključivo u akcionim filmovima. Prioritet u radu je tjelesni i duhovni odgoj mlađih članova kao i kvalitetna rekreacija za one u poodmaklim godinama uz prilagođen i sveobuhvatan plan i program rada.

Instruktori

Vedran Hodžić

NI DAN (2 dan)

Tel: +387 65 355 573

Đorđe Mirković

NI DAN (2 dan)

Tel: +387 65 662 647

Dragan Gajić

Instruktor

Tel: +387 65 930 237

Aikido kao samoodbrana

Karakteristika vježbanja samoodbrane u nasem klubu je u akcentu na reakciji na napad? Naime, poluga ili bacanje nije najvažnija stvar,suština je kako doći do tog cilja. S' tim u vezi mnogo pažnje poklanjamo izvedbi tehnika iz borbe što podrazumjeva da aikidoka mora naučiti da se kreće u ograničenom prostoru, ometa protivnika pomjeranjem svoga tijela i raznim fintama uz obavezan gard i efikasne blokove čime prevashodno štiti glavu. Robotizovano vježbanje u kom znate kako i kada će vas protivnik napasti, služi samo za rekreaciju, uljepšavanje pokreta i polaganje za pojaseve. Primjenjivost tehnike u realnoj situaciji se dobija kroz slobodan sparing! Sve navedeno se NE KOSI sa tradicionalnim pristupom imajući u vidu da je naš osnivč Morihej Ueshiba bio prvenstveno ratnik kao i činjenicu da ovakvo vježbanje mogu praktikovati samo one aikidoke koje vladaju osnovama tradicionalnog aikidoa. Uz dužno poštovanje prema kolegama koje vježbaju "derivatne" stilove aikidoa (često sa prefiksima poput primjenjivi,borbeni i kakav već sve aikido) a i ja sam prvih osam godina vježbanja bio dio te priče, osjećam potrebu naglasiti da se radi o zabludi. U pitanju je privid jer mnogi (svakako ne svi) potenciraju na snazi poluge zanemarinući kako da dođu do poluge...ili bacanja. Sa lošim (često pasivnim stajanjem) naspram protivnika, lošim blokovima, izbjegavanjima i kretnjom sve ostalo je džaba! Na kraju moram naglasiti da je samoodbrana u realnoj situaciji SAMO MALI SEGMENT OVE VJEŠTINE, aikido je prije svega put u kome godinama stasavate i kao vježbacč i kao osoba. Stil kome mi bezuslovno služimo je orginerni izvorni "aikikai" koji predvodi unuk našeg osnivaca Moriteru Ueshiba. Na samoodbranu sam se osvrnuo da bih pokazao da i to njegujemo u našoj vještini i ujedno razbio predrasude koje zlonamjerni šire prema aikidou. Veliki pozdrav i zahvalnost prema svima koji su pročitali moj komentar, i dalje jednako poštujem sve koji misle drugačije! Vedran Hodzić- AK "Yoshinkan".